ארבעת שלבי היזמות
ארבעת שלבי היזמות

אייל מכבי

____________________________________________________

 

כל יזם התחיל מתישהו. היתה נקודה ברורה בזמן שאפשר להצביע עליה ולהגיד – מפה יצאתם לדרך יזמית. אצל חלק זה כשהם התפטרו מהעבודה, אצל חלק כשהפסיקו לעבוד בעסק המשפחתי ואצל חלק, זה עוד רגע קורה.

יזמות בפשטות זו היכולת לדמיין משהו, לתכנן אותו ולהוציא אותו לפועל.

אפשר לבנות בית על העץ לילד שלכם או לתכנן אירוע חברתי על הים.

אלו יזמויות פשוטות יחסית לביצוע בדרך כלל.

כשאנחנו מדברים על יזמות עסקית, רצוי לבדוק עוד שלל דברים ויש תהליך שלם שצריך לעבור לפני שפועלים, כמו – וולידציה של הרעיון שלכם, שהוא באמת עונה על צורך ברור ושיש לקוחות שיסכימו לשלם על הפיתרון הזה (כמו שאמר פעם יזם וותיק – “מדפי האפליקציות עמוסות במוצרים שאף אחד אף פעם לא ישתמש בהן”), שיש לכם את הכישורים להפעיל או להוביל את המיזם ורצון.

ארבעת שלבי היזמות לפניכם באים לעזרתכם כדי לעשות לכם סדר בראש ולהימנע מטעויות מבעוד מועד והם נכונים ליזמות מכל סוג, בדגש על יזמות מאורגנת לטווח ארוך – חלימה, תכנון, ביצוע, שיפור.

במקור שלבים אלו הוצגו בשיטת Dragon dreaming שייסד ג’ון קרופט ואנחנו עשינו להם שינויים והתאמות קלים מתוך העבודה שלנו עם יזמים בשנים האחרונות.

 

‘הו מה יפים הלילות הקסומים’

חלימה. הרגע המדהים הזה שאתם יושבים על הספה בבית, סוף היום, המחשבות נחות ופתאום – אאוריקה! עלה לכם רעיון.

לחלק מהאנשים זה קורה באמצע נסיעה ברכב/אופניים, חלק במקלחת או רגע לנפני השינה או ההתעוררות.

הרגע הראשון שרעיון חדש מפציע הוא רקע מתוק. עוד אין מחשבה של – איך לעשות את זה, או למה בכלל, רק מהות רעיונאית חדשה שנחתה רגע בראש שלכם.

 

אני הולך לסוע לאפריקה השנה

אני מתחיל לנגן בס.

אני הולך להקים מיזם שיעזור לאנשים.

אני הולך לכתוב על זה סדרה.

אני הולך להמציא פתרון לבעיה הזאת

 

רעיונות חדשים ממשיכים להעלות כל הזמן, הרעיונות המיוחדים הם אלה שאנחנו רוצים להמשיך איתם הלאה.

כשעולה רעיון ראשוני, במיוחד למיזם עסקי או חברתי, הוא מצריך להתחיל לגלף אותו קצת. כמו שמיכאלנג’לו סיפר על תהליך היצירה של הפסל דוויד – כל מה שהוא עשה היה לחשוף את הדמות מתוך האבן, כי היא כבר התגלמה כרעיון בראשו.

יש הרבה כלים שיכולים לעזור בפיתוח רעיון ראשוני. קודם כל צריך לברור ולסנן וההמלצה היא למצוא רעיון שמחוברים אליו. כזה שמזיז את הבפנוכו.

יש מספר שאלות שאפשר לשאול כדי להתחיל. קודם התחום של הרעיון – יש רעיונות למוצרים כימיים, יש רעיונות לעמותות חברתיות, יש רעיונות לפיתוח אפליקציה חדשה ועוד ועוד.

מה התחום שבמסגרתו אתם רוצים לפתח רעיון? מה ה’קנבס’ הרעיונאי שלכם?

אם לא יודעים, אפשר לבדוק –

על מה אתם קוראים בזמנכם הפנוי? על מה אתם אוהבים לדבר עם אנשים? איזה נושא מצית אצלכם תשוקה ורגשות שונים?

בתכניות שלנו ב Worklab אנחנו מלמדים את מתודת דלתות כניסה לפרויקט, מתודה ל Ideation – רעיונאות. אפשר לגבש רעיון דרך דלתות שונות – סיפור חיים למשל. מי שעבר משהו משמעותי בחיים ווהיה רוצה לעזור לכאלה שעוברים דבר דומה, כמו אביתר שעבר התעללות ובריונות בבית ספר ופיתח פלטפורמה להתמודדות עם הנושא במסגרות חינוכיות.

דלת נוספת היא דרך הכישורים שלנו. אם יש לנו כישורי עבודה מובהקים, הרעיון שלנו יכול לצאת משם. אחד מהבוגרים שלנו שעבד בהיי טק והיו לו ידי זהב בעבודה עם עץ – פיתח מיזם מדליק שלוקח הורים וילדים לסדנאות בנייה של משחק וויקינגי עתיק מעץ, בכלים מסורתיים, ואח”כ ביצע טורנירים בין המשפחות (יש עוד כמה דלתות שנרחיב עליהם במאמרים נוספים).

חלימה היא רגע יפה. אין פה מחוייבות לכלום, זה אתם והדימיון היצירתי שלכם בריקוד משותף. משחקים, משנים, מפנטזים.

ובעולמות הפנטזיה ממש כיף. אבל לא נרצה להישאר שם לעד.

 

כדי להניע יזמות חייבים לחבר את שאר החלקים.

 

לעמוד על הר גבוה ולתכנן את הדרך

תכנון. השלב הזה שאתם רואים את התמונה הגדולה ועכשיו צריכים לתכנן איך ליצור אותה. שלב חשוב והכרחי בתנועה היזמית. התכנון עוזר לנו לייצר חלופות ופתרונות בדרך לביצוע.

תכנון הוא הגשר בין חלימה לביצוע. אנחנו נתחיל מלשאול את השאלות הראשוניות כמו – איך אתם עומדים להוציא לפועל את הרעיון שלכם? על מה חשבתם? מה אפשרי? מה יהיה ממש מעניין? מה הדרך הרגילה? איך אתם הייתם רוצים להתקדם?

השלב הזה חשוב ואי אפשר לדלג עליו, ויחד עם זאת צריך להבין שכל תכנון הוא בסיס לשינוי כשיוצאים לשטח, אבל כן חשוב שתהיה לנו תכנית התקדמות ברורה. זה יעזור לנו למקד את האנרגיה, את העשייה שלנו ויחסוך לנו המון זמן.

תחשבו שאתם עומדים לצאת למסע מאזור אחד לשני מרחק 10 שעות הליכה. אתם יכולים פשוט לקחת תרמיל ולהתחיל לצעוד או להעלות על הר ליד, להשקיף על כל הסביבה ולגבש נתיב התקדמות.

מה יהיה יותר יעיל? כנראה האופציה השנייה. זו החשיבות של תכנון. להימנע ממה שאפשר להימנע וללכת בדרך שנראית הכי נכונה, לפחות ממה שאתם מצליחים לראות עכשיו.

יש מספר שלבים שחייבים לעבור פה – להכיר את התחום, להיפגש עם אנשים שהלכו בדרך דומה, להבין קשיים ואתגרים שעלולים לצוץ, לחשוב על פתרונות, גיבוש מודל עסקי, לוודא שיש היתכנות למוצר/שירות/כל מה שאתם מפתחים.

מפת ההתקדמות שלכם צריכה להכין אתכם לשלב הבא – ביצוע בפועל.

 

When you need to shoot, shoot – don’t talk

ביצוע. יש לכם אחלה רעיון, תכננם מתווה פעולה עכשיו הגיע הרגע לו ציפיתם – העשייה.

הרבה נמנעים ממנו, הרבה חוששים ממנו, הרבה לא יודעים איך להתחיל אותו.

אבל זהו השלב המספק ביותר, שבלעדיו נישאר לעד בממלכת פנטזיה. לחבר את הרעיון לעשייה בפועל.

השלב הזה נפתח בכתיבת תכנית עבודה שהיא נגזרת של שלב התכנון. מהר מאוד תגלו שתכניות לחוד ומציאות לחוד. פה צריך שתהיו פתוחים לגמישות, לאפשרויות פעולה חדשות ויציאה מאזור הנוחות שלכם.

הייתם בטוחים שקמפיין של חודשיים בפייסבוק יביא אנשים למיזם המעורר השראה שלכם וזה לא קרה? לא קרה כלום.זה חלק מהמשחק. בדקו – מה הכי נכון עכשיו, מה הצעד הבא  – ובצעו שוב.

בשלב הזה נכון להתייעץ עם בעלי מקצוע שונים בתחומים שאתם צריכים, לרתום עזרה של חברים, משפחה קשרים וכל מה שיש. אתם בחוץ. אתם זזים. זה מרגש, זה חשוף, זה אתם – וזה כל כך ממלא. אם אתם עוד לא מרגישים את זה, חכו עוד רגע. אל תתייאשו, זה מגיע.

תחושת הסיפוק מלפתח רעיון ולבצע אותו היא אחד הדברים הכי מעצימים. היא נותנת תחושת ערך עצמי, חיבור לקהילה, לחיים ולעצמכם.

ב Worklab אנחנו עובדים עם מתודת שפיתחנו שנקראת – הצעד הבא. היא אומרת משהו מאוד פשוט – שימו עין על הכיוון הרחוק שלכם ועין שנייה על הצעד הבא שלכם שנמצא מולכם. כל שאר המשימות – שימו בצד, תתרכזו בכל פעם במשהו אחד, עד שתרגישו חזקים יותר ותוכלו לקחת כמה משימות במקביל. וזה קורה. זה כמו מכון כושר. ככל שמתאמנים ומתנסים זה נהיה קל יותר.

 

אופטימיזציה. אופטימיזציה. אופטימיזציה

לולאת משוב. לעשות זה חשוב. אבל לעשות בלי לבדוק שזה עובד וזה נכון – יכול להוביל לבזבוז אנרגיה.

זה כמו שדה שאומרים לכם לפרוש בו בכל שורה צינור מים, ויש אלפי שורות – ותבדקו שאתם עושים את זה נכון רק אחרי שהנחתם את השורה ה 1000. זה לא חכם. כי אם טעיתם מההתחלה, אתם תאלצו לעשות עבודה כפולה – וחבל.

לולאת המשוב אומרת – בואו נתקדם צעד צעד וכל צעד נבחן שהוא באמת מקדם אותנו לכיוון הרצוי ונשפר כל הזמן בהתאם למה שהלקוחות שלנו, המשתתפים שלנו, הקהל שלנו אומר ומגיב.

ומסתבר שאם נשאל אותם – הם תמיד מגיבים. אז חשוב בלב הזה לשאול, לא להתבייש, להיות צנועים, גמישים ולשנות בהתאם.

בסוף האנשים שבשבילם אתם בונים את מה שאתם בונים יצטרכו לעבור על ה’גשר’ הזה אתם בונים וצריך לוודא שהוא טוב בטוח ונכון להם.

 

החלק של המשוב מחובר גם עם החלק של החגיגה. חשוב לחגוג סיומי שלבים, נקודות אור קטנות בתהליך, הישגים וכל מה שמרגיש מתאים. האנשים שאנחנו עובדים איתם, השותפים, הלקוחות – כולם חלק ממעגל ההצלחה וכיף לשתף את כולם בנעשה.

 

 

******************

ארבעת השלבים הבסיסיים של יזמות מאוד פשוטים – וכל אחד מהם הוא עולם ומלואו שיש להתעמק בו, להבין אותו ולהפוך למומחים בו.

לאט לאט זה יכול להפוך למשהו כיף כמו משחק ילדים. והרי זה אחד התגמולים הכי טובים ביזמות – הכיף והסיפוק בבניית דברים חדשים.

 

 

 

פרסם תגובה
Skip to content