
אייל מכבי
____________________________________________________
מושג שעד לפני שנה-שנתיים הרגיש כמו משהו עתידני ולא קשור אלינו, תופס יותר ויותר תאוצה בעולם. המציאות חזקה מכל תרחיש. הנה מספר מגמות שניתן לזהות בשוק העבודה.
בארה”ב נכון ל 2020 43% מסך כל העובדים הם פרילנסרים ובבריטניה הנתון הזה מגיע ל 50%. שוק הפרילנס תרם לכלכלת ארה”ב באזור טריליון דולר (!) בשנה האחרונה. עד 2027 מומחים מעריכים כי רוב השוק האמריקאי יעבוד במתכונת פרילנס.
פרילנסרים למי שלא מכיר את ההגדרה – הם כאלה שיש להם תיק במס הכנסה, הם עוסק קטן-בינוני והם עובדים שלא מקבלים שכר מסודר עם הפרשות מסודרות ממעסיק אחד.
מרחבים דיגיטליים יעודיים לפרילנסרים קמים ומתפתחים כמו Freelance.com שלה יש 31 מיליון משתמשים רשומים, Fiverr שלה יש 7 מיליון משתמשים רשומים, Upwork שלה 17 מיליון משתמשים רשומים ועוד רבים שצצים כמו פטריות אחרי הגשם ונראה שחלק גדול מהם מצליחים.
הקורונה נתנה דחיפה חזקה לתחומים הדיגיטליים ועבודה מהבית. אנשים ראו שהם יכולים להגיע להספקים מרשימים גם בלי לעמוד שעה בפקקים כל בוקר.
חיבור והשפעה
ארגונים גדולים ומכובדים (כמו גוגל למשל) מדווחים על קושי בהשארת עובדים איכותיים ועל כך שבני דור ה Y (אוטוטו כבר דור ה Z) מחפשים מרכיבים נוספים בעבודה, ממה שחיפשו קודמיהם בתחומים שונים והם פשוט לא נשארים במקומות שלא יודעים לספק את אותם מרכיבים, לא משנה רמת התנאים שמוצעים להם. חשוב להם להתחבר למה שהם עושים, חשובים להם נושאי איכות סביבה ואחריות תאגידית ומוסריות של תהליך הייצור. חשוב להם שיכבדו את דעתם ואת מה שיש להם להגיד, הם רוצים להשפיע, להיות חלק, לראות את האימפקט שלהם ולא רק ללחוץ אנטר אנטר אנטר כל היום.
אוטומציה
מילה שהפכה למטבע לשון נפוץ, אם מסתכלים מה יש מאחוריה – ייעול תהליכים והכנסה של רובוטיקה ואמצעים אוטומטיים למקומות ותפקידים שפעם דרשו מגע יד אדם. מעניין אם יש עוד מישהו מתגעגע לעמוד על פס ייצור משבע בבוקר ועד הערב… כמובן שיש עוד כאלה שעושים את זה, אבל זאת מגמה ברורה שמעצבת את שוק העבודה החדש.
גלובליזציה
העולם הפך לכפר אחד ללא גבולות והאינטרנט הוא האחראי המרכזי. כל אחד, בכל גיל, עם סמארטפון או מחשב אישי יכול לתקשר עם כל אחד (כמעט), למכור כל דבר, להתחבר למי שהוא רוצה – וזה חתיכת דבר. אפשר לראות מה כולם עושים דרך פרופיל הלינקדין-פייסבוק-אינסטגרם שלהם. זה כאילו הוסרה מעטפת חשאיות סביב העולם ופתאום הכל פתוח, נגיש, זמין. אם הוא יכול – למה לא אני? אם ככה הם עושים שם – אולי זה גם יעבוד אצלנו. עולם של הזדמנויות, אופקים חדשים וחיבורים יצירתיים.
אלה חלק מהגורמים העיקריים שמצטרפים כדי לעצב את עולם העבודה החדש. הוא דיגיטלי, הוא מהיר, הוא דינמי והוא פה להישאר, לכן כדאי להכיר אותו להסתגל אליו.
אחד האלמנטים המרכזיים בעולם העבודה החדש הוא הוא הפרו אקטיביות. לא לחכות שיעשו בשבילך, אלא לקום ולבצע. תחת זה נכנסת הגדרת היזמות.
יזמות מבחינתנו ב Worklab זה מושג שדורש ריענון ועדכון. יזם זה לא רק ההוא שבונה מגדל בעיר או ההוא שהביא את פאוור ריינג’רס לארץ. גם. ברור. אבל לא רק. יזמות זו היכולת לדמיין, לתכנן ולהוציא לפועל כל סוג רעיון. גם דודה שלכם שמפיקה ארוחת חג בראש השנה פועלת על בסיס אלמנטים של יזמות. עלה לה בראש חזון מסוים, היא דמיינה אותו, תכננה על מחברת וחילקה משימות וביצעה. מה שקורה אצל הרבה שברגע שנכנסים נושאי ‘ביזנס’ וכסף – הם מתכווצים. וחבל. יזמות כמקור פרנסה ועשייה זה אחד הדברים הכי מספקים ומתגמלים שיש.
העולם החדש שנפתח מזמין כל אחד מאיתנו קודם כל לבדוק מה הוא רוצה. לא מה מצפים, לא מה שנכון, אלא איפה אתם הולכים להשקיע את הזמן המשמעותי שעבודה ופרנסה וקריירה תופסות בחייכם.
ניקח לדוגמה את אחד הבוגרים שלנו – אברי, שמגיל 7 רצה להיות רופא אבל משום מה זה לא קרה. זה היה מין דבר שתמיד ניקר בראש שלו, אבל ברגע שהוא ניגש לביצוע זה לא החזיק מספיק מים, אנרגיה ומוטיבציה. זו היתה הקלה גדולה בשבילו כשהבין שזה לא מה שהוא באמת רוצה. ומצא חלומות אחרים שבאים מתוך הקישקעס שלו. הוא בנה מיזם שעוזר לחבר בין חולים לכאלה שעברו את זה בעצמם כדי לקבל תמיכה ועזרה.
יזמות יכולה להיות גם בתוך הארגון
גם אם אתם עובדים בארגון רגיל וממש לא בא לכם לעזוב אותו, יש הרבה מה לעשות. יזמות פנים ארגונית זו דרך בטוחה יחסית להתחיל להשתפשף. אתם עובדים בתפקיד מסוים, בטח כבר רכשתם בו קצת מיומנות, אתם יכולים לזהות מה עובד טוב בארגון שאתם עובדים בו, מה עובד פחות טוב. אתם רואים את המוצרים, את העובדים, את האקו-סיסטם המקומי – מפה אפשר ליצור דברים מעניינים.
בתור מי שמעסיק עובדים – אין דבר מלבב יותר מעובד שנכנס ומתחיל לדבר איתי על רעיון שעלה לו ושיכול לשדרג את החברה שלנו ולקחת אותה עוד צעד קדימה. נכון שלפעמים הרעיונות האלה דורשים ליטוש, דיוק וחיבור למציאות העסקית, ועדיין יש שם זהב – מוטיבציה של עובד לקחת משהו ולהתחיל לפתח, יחד איתנו בארגון.
יזמות עסקית, יזמות חברתית, יזמות אימפקט, יזמות מכל סוג – זו אחת היכולות הכי גדולות שיש לבני אדם ועולם העבודה החדש מזמין אות כולם ליצור דברים חדשים. תשפרו, תייעלו, תעשו את העולם מקום טוב יותר. וכן, למה שגם לא תתפרנסו ממש יפה על הדרך.
בעולם העבודה החדש תקרת השכר התנפצה. נגמרו הימים של 9-17 ו 6,000 ₪. בעולם החדש אתם בונים לעצמכם את סדר היום, אתם מגדירים עדיפויות. אתם מחליטים מה לעשות. אפשר לעבוד עם כמה חברות במקביל, אפשר לעשות כמה דברים שמבטאים יכולות שונות שלכם, אפשר לדרוש יותר מהמעסיק, ועם חשיבה נכונה – אפשר להתפרנס יפה ובפחות זמן.
יש הרבה הזדמנויות בעולם העבודה החדש וכמובן יש גם סיכונים. אנחנו ממליצים לצאת לדרך ולהיכנס לזרם הזה בצורה הדרגתית. לבדוק את המים. לשכשך קודם יד, אחר כך רגל ולאט אט להיכנס עם כל הגוף. כשיהיה מספיק ביטחון – לעזוב את הענף ולזרום. אין דבר יותר מרגש מלצאת עם משהו משלכם.
דברו איתנו: